http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 24 kwietnia 2015

Syrop/miód z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski zwany też mniszkiem pospolitym lub mleczem rośnie dziko w całej Europie, Azji i obu Amerykach. W ogrodach najczęściej jest traktowany jako chwast. 
Syrop z mniszka lekarskiego ma m.i. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej jest stosowany w leczeniu bólu gardła i kaszlu. Jednak ze względu na zawartość wielu cennych witamin i minerałów może być stosowany także w celu leczenia dolegliwości żołądkowych czy infekcji skórnych. Miód z mniszka ma także właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające. 
Nie należy zbierać kwiatów mniszka rosnących przy drogach oraz na polach, ze względu na ryzyko, że są skażone pestycydami. Najlepiej zbierać kwiaty rosnące na łąkach.

Źródło: poradnik zdrowie.


Składniki:
  • około 500 kwiatów mniszka
  • 1 litr wody
  • 1 cytryna
  • 1 kg cukru


Kwiaty mniszka wykładamy na biały papier lub prześcieradło, tak aby pozbyć się wszystkich owadów. Następnie zalewamy woda i odstawiamy na 3 godziny.Po tym czasie gotujemy kwiaty przez godzinę na wolnym ogniu. Tak pozostawiamy na następny dzień.
Przecedzamy wszystko najlepiej poprzez gazę. do powstałego soku dodajemy sok z cytryny i cukier. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż syrop stężeje, nie wiem czy z mojego syrop nie wytworzy się miód, gdyż jest lekko gesty, a ponieważ robiła go po raz pierwszy, wszystko jeszcze przede mną.  
Gorący przelewamy do słoików i zakręcamy. 


Smacznego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz