http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 14 maja 2015

Kruche ciasto z pianką i owocami

Kruche ciasto z owocami, jest idealne na majowe grillowanie. Owoce mogą być dowolne, każda kombinacja będzie pyszna. Czekam z niecierpliwością na nasze polskie owoce, więc wykorzystała zapasy z zimy.  

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy żółtka, dodajemy margarynę, wszystko dokładnie siekamy a następnie wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół i wkładamy do lodówki  na około godzinkę. Połowę ciasta wyciągamy, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 190 stopni przez około 20 minut. Ciasto wyciągamy i dokładnie schładzamy.




Pianka:
  • 5 białek
  • szklanka cukru zwykłego
  • 2 budynie śmietankowe 40 g
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • dowolne owoce
Kiedy podpieczony spód się schłodzi, możemy przystąpić do przygotowania pianki. Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywną błyszcząca masę. Wsypujemy dwa budynie i dokładnie mieszamy. Na końcu bardzo powoli wlewamy olej i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy na ciasto. Na piance układamy owoce, ja dała wiśnie, a na wierzch ścieramy drugą porcję ciasta. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez około 30-40 minut. 

Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 
Użyłam blachy o wymiarach  30*20 cm.



Smacznego. 

*przepis zaczerpnięty z Moje wypieki

4 komentarze: