- 4 białka jajek rozmiaru L
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masa:
- 150 ml śmietanki 30%
- 200 g ml serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- maliny
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder i ubijamy dopóki piana nie będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8 minut. Następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Ciasto wykładamy na ściereczkę wysypaną bułką tartą.
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej miksujemy. Na końcu łyżka po łyżce dodajemy serem mascarpone i dokładnie łączymy ze śmietanką na niskich obrotach.
Na blat bezowy nakładamy masę, pozostawiając z każdego boku około 2 cm ciasta bez masy. Na śmietankę układamy maliny. Następnie stopniowo zwijamy roladę, pomagając sobie ściereczką. Roladę zawijamy w ściereczkę i schładzamy w lodówce. przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz