Pyszne babeczki, szczególnie ze świeżymi owocami lata,warto je wykorzystać póki jeszcze można kupić na bazarku.
Składniki na około 12 babeczek:
- 12 ciasteczek typu oreo
- 500 g sera półtłustego dwukrotnie zmielonego
- 250 g serka mascarpone
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- cukier wanilinowy
- 2 jajka
Dodatkowo;
- mleko skondensowane w tubce
- jagody ( borówki amerykańskie)
Sernik mielimy dwukrotnie. Następnie miksujemy go z serkiem mascarpone, dodajemy cukier, budyń śmietankowy i cukier wanilinowy. Na końcu dodajemy jajka i dokładnie łączymy z masą serową.
Ciasteczka dzielimy na mniejsze kawałki, bądź w całości wkładamy na dno do papilotek. Następnie napełniamy papilotki masą serową, do wysokości papilotki.
Pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 15-20 minut. Następnie studzimy. Wierzch każdej babeczki smarujemy 2 łyżkami mleka, na wierzch układamy borówki. Serniczki schładzamy w lodówce.
Smacznego.
*Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku, z małymi zmianami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz