Składniki na ciemne ciasto:
- 300 g ciemnej czekolady
- 300 g masła
- 300 g cukru pudru
- 3 jajka
- 170 g mąki pszennej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć na miękko, następnie stopniowo dodawać cukier i ucierać do kremowej konsystencji. Kolejno dodać jajka, a na samym końcu wlać przestudzoną czekoladę i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. 3/4 masy wylać na blachę.
Masa serowa:
- 400 g półtłustego twarogu dwukrotnie zmielonego
- 400 g serka mascarpone
- 150 g cukru pudru
- 5 jajek
- cukier waniliowy
- dodatkowo 500 g świeżych malin lub mrożonych
Obydwa sery umieszczamy w misie miksera. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Wbijamy kolejno jajka i dodajemy cukier wanilinowy. Wszystko miksujemy do połączenia składników.
Ser wylewamy na ciemne ciasto, na ser wykładamy kupkami 1/4 pozostałego ciasta czekoladowego i delikatnie mieszamy z serem za pomocą wykałaczki. Na wierzch układamy maliny.
Ciasto pieczemy w temp. 170 stopni, przez około 50-60 minut.
Smacznego.
* przepis zaczerpnięty z bloga Polish Country House Kitchen.
piękny ten serniczek:)
OdpowiedzUsuńCzysta rozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
OdpowiedzUsuń