http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 1 października 2015

Sernikobrownie z malinami

Na to ciasto zawsze miałam ochotę, i w końcu zrobiłam. Mocno czekoladowe, słodkie, przełamane kwaskowymi malinami.

Składniki na ciemne ciasto:

  • 300 g ciemnej czekolady
  • 300 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 170 g mąki pszennej

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć na miękko, następnie stopniowo dodawać cukier i ucierać do kremowej konsystencji. Kolejno dodać jajka, a na samym końcu wlać przestudzoną czekoladę i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. 3/4 masy wylać na blachę.   

Masa serowa:
  • 400 g półtłustego twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 400 g serka mascarpone
  • 150 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • dodatkowo 500 g świeżych malin lub mrożonych 



Obydwa sery umieszczamy w misie miksera. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Wbijamy kolejno jajka i dodajemy cukier wanilinowy. Wszystko miksujemy do połączenia składników.
Ser wylewamy na ciemne ciasto, na ser wykładamy kupkami 1/4 pozostałego ciasta czekoladowego i delikatnie mieszamy z serem za pomocą wykałaczki. Na wierzch układamy maliny. 

Ciasto pieczemy w temp. 170 stopni, przez około 50-60 minut. 

Smacznego. 




* przepis zaczerpnięty z bloga Polish Country House Kitchen. 

3 komentarze: