Przepis na szybkie ciasto ucierane z jabłkami, z zeszytu mojej mamy.
Składniki:
- 6 jajek
- 1.5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- 5 jabłek , u mnie boskopy
- 3 łyżki brązowego cukru
- łyżka cynamonu
Jabłka obieramy i kroimy każdy na osiem kawałków, posypujemy cukrem brązowym i cynamonem i odstawiamy na bok. Jajka ubijamy na średnich obrotach z cukrem na gęstą masę około 10 minut. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy na niskich obrotach, na końcu wlewamy olej i miksujemy tylko do połączenia składników.
Połowę ciasta wylewamy do formy ( ja użyłam formy o wymiarach 24*24 cm), na ciasto układamy jabłka i przykrywamy pozostałym ciastem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 60 minut,do tzw. suchego patyczka. Jeżeli jest potrzeba to należy piec dłużej, ja po 45 minutach przełączyłam tylko na dolne pieczenie.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz