http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 7 grudnia 2015

Mazurek japoński

Ten makowiec od zawsze figurował pod tą nazwą w zeszycie mojej mamy i zawsze przygotowywany był na Boże Narodzenie. Wilgotny, aromatyczny, iście świąteczny.

Składniki:

  • 9 jajek
  • 250 g masła lub margaryny
  • 500 g maku
  • 400 g cukru pudru
  • 700 g obranych jabłek
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • rodzynki, orzechy
  • aromat migdałowy



Mak zalewamy wodą i gotujemy około pół godziny na wolnym ogniu. Następnie odcedzamy dokładnie na drobnym sitku i mielimy dwukrotnie w maszynce. Jabłka ścieramy na tarku o grubych oczkach. Kaszę manną, kakao i proszek do pieczenie dokładnie mieszamy. Rodzynki namaczamy we wrzątku, a następnie odcedzamy, orzechy kroimy na mniejsze kawałki. 

Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy cukier na zmianę z żółtkami. Wszystko dokładnie miksujemy do dokładnego połączenia. Stopniowo dodajemy mak i dalej ucieramy. Wsypujemy jabłka oraz kaszę z kakao i proszkiem i dokładnie mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy, dodajemy bakalie, aromat migdałowy,  wszystko łączymy. 

Wylewamy na blachę, delikatnie rozprowadzamy na całości. Pieczemy w temp. 170 stopni przez około 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Wierzch ozdobić wg upodobań, można polewą czekoladową lub lukrem. 



Smacznego. 





1 komentarz:

  1. Wygląda wspaniale, choć nie mam pojęcia, co może mieć wspólnego z mazurkiem ;)

    OdpowiedzUsuń