Ten torcik przygotowałam na trzynaste urodziny mojej córki Patrycji, przepis na ciasto znalazłam w zeszycie mamy, a reszta już jakoś sama poszła. Wyszło smacznie, orzechowo i czekoladowo.
Składniki na ciasto:
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier na zmianę z żółtkami i miksujemy tak długo, aż masa zwiększy swoją objętość, a cukier się rozpuści. Do gotowej masy dodajemy orzechy wymieszane z mąką pszenną oraz ziemniaczaną i proszkiem. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem ( u mnie średnica 24 cm, jeżeli użyjecie mniejszej tortownicy, wtedy ciasto wyjdzie wyższe i można go przeciąć na trzy blaty) i pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy, a następnie kroimy na dwa blaty.
Masa orzechowa:
- 200 g mielonych orzechów
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 200 g masła
- łyżka wódki
Mleko i cukier mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru, dodajemy orzechy i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut, tak aby mleko się troszkę zredukowało. Odstawić na bok i wystudzić. Masło utrzeć do miękkości, następnie dodawać po łyżce masy orzechowej cały czas miksując. Na końcu dodać wódkę. Gotową masą przełożyć torcika.
Masa czekoladowa:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g gorzkiej czekolady (można dodać mleczną)
- 200 g masła
W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy cukier, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy czekoladę i też mieszamy do czasu, aż nam się całkowicie rozpuści.
Odstawiamy w zimne miejsce, do czasu aż wystygnie. Masło ucieramy podobnie jak przy masie orzechowej, następnie dodajemy po łyżce przestudzonej czekolady, ucierając do całkowitego połączenia składników. Gotowym kremem smarujemy boki i wierzch tortu.
Smacznego.
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń