Na moim blogu można znaleźć wiele piaskowych babek. W tym roku postanowiłam zrobić dwie kolejne: kajmakową i z ajerkoniakiem. Dziś babka z masą krówkową, przepis zaczerpnęłam z pysznego bloga Kasi. Babka wyszła mi troszkę jaśniejsza niż w oryginalnym przepisie i wyższa.
- 5 jajek
- 300 g masy kajmakowej/krówkowej
- 4 łyżki cukru
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny
Masło podgrzewamy z masą korówkową, do połączenia składników i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty kogel mogel. Stopniowo dodajemy sok z cytryny oraz masę korówkową. Wsypujemy obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki do całkowitego połączenia składników.
Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do formy wlewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Polewa:
- 100 g masy kajmakowej
- 50 g śmietanki 30%
Masę podgrzewamy ze śmietanką i gorącą polewamy babkę.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz