http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 20 marca 2016

Babka kajamkowa

Na moim blogu można znaleźć wiele piaskowych babek. W tym roku postanowiłam zrobić dwie kolejne: kajmakową i z ajerkoniakiem. Dziś babka z masą krówkową, przepis zaczerpnęłam z pysznego bloga Kasi. Babka wyszła mi troszkę jaśniejsza niż w oryginalnym przepisie i wyższa. 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 300 g masy kajmakowej/krówkowej
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny



Masło podgrzewamy z masą korówkową, do połączenia składników i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty kogel mogel. Stopniowo dodajemy sok z cytryny oraz masę korówkową. Wsypujemy obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki do całkowitego połączenia składników. 

Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do formy wlewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. 


Polewa:
  • 100 g masy kajmakowej
  • 50 g śmietanki 30%
Masę podgrzewamy ze śmietanką i gorącą polewamy babkę.





Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz