http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 21 lutego 2016

Mini Pavlova

Wersja mini dla tortu Pavlova, smakuje równie wybornie, idealna na przyjęcie, dla większej liczby osób, szczególnie dla dzieci i nie tylko. 

Składniki na około 16 bezów:

  • 4 białka rozmiaru L
  • 220 g cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając do powstania sztywnej, błyszczącej masy. Na końcu dodajemy mąkę. Na papierze do pieczenia rysujemy okręgi, u mnie wielkości tradycyjnej szklanki. Na każdy okrąg wykładamy dwie łyżki masy. Pieczemy w temp. 140 stopni przez około 55-60 minut. Beza powinna być sucha. 


Składniki na krem:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ok. 400 g truskawek
Schłodzoną śmietankę i serek przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i zaczynamy miksować. Najpierw na najmniejszych obrotach, potem należy zwiększyć, aż do powstania gęstego kremu. 

Na chłodzone bezy nakładamy gotowy krem, całość dekorujemy truskawkami lub innymi owocami. 



Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz