Wersja mini dla tortu Pavlova, smakuje równie wybornie, idealna na przyjęcie, dla większej liczby osób, szczególnie dla dzieci i nie tylko.
Składniki na około 16 bezów:
- 4 białka rozmiaru L
- 220 g cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając do powstania sztywnej, błyszczącej masy. Na końcu dodajemy mąkę. Na papierze do pieczenia rysujemy okręgi, u mnie wielkości tradycyjnej szklanki. Na każdy okrąg wykładamy dwie łyżki masy. Pieczemy w temp. 140 stopni przez około 55-60 minut. Beza powinna być sucha.
Składniki na krem:
- 330 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- ok. 400 g truskawek
Schłodzoną śmietankę i serek przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i zaczynamy miksować. Najpierw na najmniejszych obrotach, potem należy zwiększyć, aż do powstania gęstego kremu.
Na chłodzone bezy nakładamy gotowy krem, całość dekorujemy truskawkami lub innymi owocami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz