http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 13 maja 2016

Metrowiec

W zeszycie mojej mamy są dwa przepisy na to ciasto, wybrałam ten przepis i to chyba był strzał w dziesiątkę. Ciekawe i zarazem bardzo proste w przygotowaniu, trochę chęci i czasu, a wyjdzie nam całkiem ciekawa propozycja do popołudniowej kawy. 

Składniki:
  • 8 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 16 łyżek oleju rzepakowego
  • 16 łyżek wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
Białka ubijamy na sztywno. Na zmianę dodajemy cukier i żółtka i dokładnie wszystko miksujemy, aż masa podwoi swoją objętość. Stopniowo wlewamy olej na zmianę z wodą i dokładnie łączymy składniki. Na końcu przesiewamy mąkę pszenną razem z proszkiem i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki, tak aby ciasto nam nie opadło. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy mąkę ziemniaczaną, a do drugiej kakao. 
Dwie keksówki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masy przelewamy do keksówek i pieczemy w temp. 175 stopni przez około 35-40 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Po upieczeniu studzimy i wyciągamy z foremek.  



Krem:
  • 200 g masła
  • 500 ml mleka
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiate łyżki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • łyżka cukru wanilinowego
  • sok z połowy cytryny
  • opcjonalnie łyżka wódki
Połowę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukry i gotujemy. Do drugiej połowy dodajemy żółtka i mąki i dokładnie mieszamy. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę jajeczną, dokładnie mieszamy, tak długo, aż powstanie gęsta masa (budyń). Wyłączamy, przykrywamy folią i studzimy. 
Masło wyciągamy około 2 godziny wcześniej z lodówki. Ucieramy na puszysty, biały puch, stopniowo dodając przestudzony krem budyniowy. Na końcu dodajemy sok z cytryny i wódkę. 

Schłodzone ciasto kroimy na jednakową ilość kromek o szerokości 1 cm. Kromki sklejamy ze sobą za pomocą kremu, powinny wyjść 2 mniejsze ciasta. Ciasto schładzamy w lodówce. 

Polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g mleka 

Składniki łączymy ze sobą w kąpieli wodnej, a następnie ozdabiamy ciasto. 





Smacznego.

1 komentarz:

  1. Co prawda bardzo dawno temu ale kleiłyśmy z siostrą to ciacho prawie że co niedziela. Potwierdzam pyszny deser :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń