Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż, więc czas przygotować zakwas na wigilijny barszcz z uszkami.
Składniki:
- 1 kg buraków czerwonych,
- 5 ząbków czosnku,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- piętka razowego chleba,
- 1,5 litra przegotowanej chłodnej wody,
- 1 łyżka soli.
Przegotować wodę, posolić, dobrze wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Międzyczasie obrać ze skórki buraki i pokroić na kawałki. Ja swój zakwas robię w gliniaku, który przywiozłam od mamy, ale również można go zrobić w słoiku. Na dno gliniaka układam buraki, dodaje czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i zalewam przestudzoną wodą. Na górę kładę piętkę razowego chleba, a całość przykrywam talerzem. Po 2-3 dnia wyjmuję piętkę i pianę, która się na nim pojawiła. Taki zakwas robię przez około 4-5 dni. Powinien on stać w ciepłym miejscu. W 4 dniu sprawdzamy jest jeżeli jest odpowiednia kwaśny można go zlać do butelek lub słoików, ważne aby nie stał za długo, bo wtedy stanie się gorzki. W lodówce taki kwas można przechowywać kilka tygodni.
Smacznego.
Mój sok wyszedł kwaśny i ma ładny zapach, ale jest gęsty jak kisiel. Czy to OK?
OdpowiedzUsuń