http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Pierniczki o smaku pomarańczowo - migdałowym


Już czas, aby w kuchni zapachniało przyprawą korzenną i piernikami, to najlepszy czas na przygotowanie pierwszych słodkości świątecznych, czas na pierniczki. Dzisiaj smakujemy pierniczki o smaku pomarańczowo - migdałowym, pysznie miękkie i świąteczne.




Składniki:
  • 2 i 2/3 szklanki mąki,
  • 100 g drobno posiekanych migdałów, 
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 60 g margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2/3 szklanki płynnego miodu,
  • 2 jajka,
  • opakowanie skórki kandyzowanej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

Suche składniki: mąkę, migdały, kakao, cynamon, imbir, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać.

Osobno utrzeć margarynę z cukrem, na puszystą masę, następnie dodać miód i kolejno po jednym jajku, kiedy składniki się połączą dodać  ekstrakt pomarańczowy. Następnie  stopniowo dodać suche składniki i delikatnie wymieszać powstałą masę, na samym końcu wsypać skórkę pomarańczową. 

Mokrymi rękami formować kulki wielkości orzecha i układać je na blachę, lekko spłaszczając. Piec w temp. 180 stopni, przez około 15-20 minut.

Wystudzone można polukrować lub polać polewą czekoladową.

Ja swoje ozdobiłam polewą czekoladową i wiórkami z białej czekolady.

Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie, jeżeli wam stwardnieją, do pudełka w,którym je przechowujecie dodajcie skórkę z jabłek. 

Smacznego.     

1 komentarz:

  1. Wyglądają niezwykle zachęcająco, a już sama ich nazwa kusi. Mieszanka pomarańczy i migdałów, pycha!:)

    OdpowiedzUsuń