http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 26 marca 2013

Babka pomarańczowa z białą czekoladą

Babkowy okres w pełni, a więc moja kolejna propozycja tego pysznego ciasta, to tym razem babka pomarańczowa z białą czekoladą, Aromatyczna i puszysta. Polecam.


Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 370 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • sok z 1 pomarańczy
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki startej na grubym tarku białej czekolady plus dodatkowa tabliczka do polewy



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Masło ucieramy mikserem na gładką masę, następnie dodajemy po łyżce cukru pudru cały czas miksując. Kolejno wbijamy po 1 jajku, cały czas ucierając do połączenia składników.
Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę pomarańczową  i po łyżce połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.  Po połączeniu składników wlewamy połowę soku z pomarańczy, następnie resztę mąki i drugą połowę soku. Na samym końcu wsypujemy i mieszamy startą białą czekoladę. 
Formę z kominem nasmarować margaryna i obsypać bułką tarta, wylać ciasto i piec w temp. 180 stopni, przez około 50 minut. 

Polewa: białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,  a następnie oblać nią  wystudzoną babkę.

Smacznego.  

3 komentarze: