Babkowy okres w pełni, a więc moja kolejna propozycja tego pysznego ciasta, to tym razem babka pomarańczowa z białą czekoladą, Aromatyczna i puszysta. Polecam.
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 370 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- sok z 1 pomarańczy
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 4 łyżki startej na grubym tarku białej czekolady plus dodatkowa tabliczka do polewy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy mikserem na gładką masę, następnie dodajemy po łyżce cukru pudru cały czas miksując. Kolejno wbijamy po 1 jajku, cały czas ucierając do połączenia składników.
Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę pomarańczową i po łyżce połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu składników wlewamy połowę soku z pomarańczy, następnie resztę mąki i drugą połowę soku. Na samym końcu wsypujemy i mieszamy startą białą czekoladę.
Formę z kominem nasmarować margaryna i obsypać bułką tarta, wylać ciasto i piec w temp. 180 stopni, przez około 50 minut.
Polewa: białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie oblać nią wystudzoną babkę.
Smacznego.
pięknie wyrośnięta, a dodatek pomarańczy zapewne nieziemski;)
OdpowiedzUsuńmusi być smaczna:)
OdpowiedzUsuńbajeczna ;d
OdpowiedzUsuń