http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 24 kwietnia 2013

Kurczak w cytrynowej marynacie z rzymską sałatą i pomidorkami cherry

Dzisiaj postanowiłam wypróbować przepis z jednego z reklamowanych marketów, przepis troszkę zmieniłam, a kurczak wyszedł bardzo dobry. 

Składniki na 3 porcje:

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • dwie szczypty imbiru i suszonego oregano
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
Sałatka składniki:



Udka  z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą woda, suszymy. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy imbirem i dokładnie wcieramy w udka. Następnie dodajemy bardzo drobno pokrojony czosnek, sok z cytryny i otartą skórkę, suszone oregano i miód. Wszystko razem jeszcze raz mieszamy i wkładamy do lodówki, na 2-3 godziny, aby wszystkie składniki się ze sobą przegryzły. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy masło, wkładamy udka i smażymy na złoty kolor z obu stron. Potem dodajemy marynatę z  kurczaka i podduszamy wszytko razem jeszcze przez około 10-15 minut, do momentu aż marynata wyparuje,powinno jej pozostać tylko tyle oby polać udka po podaniu na talerzu. 

Sałatę myjemy i  kroimy lub rozrywamy na drobne kawałki, dodajemy pokrojone na pół pomidorki cherry i plastry czerwonej cebuli. Całość tuż przez podaniem polewamy sosem winegret.  

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz