Dzisiaj postanowiłam wypróbować przepis z jednego z reklamowanych marketów, przepis troszkę zmieniłam, a kurczak wyszedł bardzo dobry.
- 6 udek z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- dwie szczypty imbiru i suszonego oregano
- 3 łyżki miodu
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Sałatka składniki:
- 2 małe główki rzymskiej sałaty
- 10 pomidorków cherry
- 1 mała czerwona cebula
- sos winegret z tego przepisu
Udka z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą woda, suszymy. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy imbirem i dokładnie wcieramy w udka. Następnie dodajemy bardzo drobno pokrojony czosnek, sok z cytryny i otartą skórkę, suszone oregano i miód. Wszystko razem jeszcze raz mieszamy i wkładamy do lodówki, na 2-3 godziny, aby wszystkie składniki się ze sobą przegryzły.
Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy masło, wkładamy udka i smażymy na złoty kolor z obu stron. Potem dodajemy marynatę z kurczaka i podduszamy wszytko razem jeszcze przez około 10-15 minut, do momentu aż marynata wyparuje,powinno jej pozostać tylko tyle oby polać udka po podaniu na talerzu.
Sałatę myjemy i kroimy lub rozrywamy na drobne kawałki, dodajemy pokrojone na pół pomidorki cherry i plastry czerwonej cebuli. Całość tuż przez podaniem polewamy sosem winegret.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz