- 1 szklanka mleka 250 ml
- 100 g masła
- 125 ml cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 3 jajka + 1 jajko do posmarowania rogalików
- około 4,5 szklanki mąki pszennej
- 500 g marmolady różanej
Mleko lekko podgrzać, w 1/4 szklanki rozpuścić drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki, i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce. Do pozostałego mleka dodać resztę cukru i masło i zagotować, a następnie wystudzić.
Kiedy zaczyn urośnie, dodajemy go do mąki, razem z jajkami, i przestudzonym mlekiem. Ja stopniowo dodaję mąkę na początku 2 szklanki, a potem w miarę wyrabiania ciasta pozostałą część, może się okazać, że ciasto zabierze około 4-5 szklanek. Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie, u mnie to zajęło około 5 minut, a następnie odstawiamy w misce do wyrośnięcia na około godzinę.
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na stolicy tworząc koło i z każdej wykrawamy 8 trójkątów, na szerszą część nakładamy marmoladę i zwijamy do części węższej. Kładziemy na blaszce uprzednio posmarowanej olejem. Czekamy jeszcze około 15 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta, smarujemy roztrzepanym jajkiem, i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni, przez około 10-15 minut.
Rogali powinny być od spodu lekko brązowe, wtedy mamy pewność, że ciasto jest wypieczone.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz