http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 3 maja 2013

Drożdżowe rogaliki z różaną marmoladą

Składniki na około 24 rogaliki:

  • 1 szklanka mleka 250 ml
  • 100 g masła
  • 125 ml cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 jajka + 1 jajko do posmarowania rogalików
  • około 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 500 g marmolady różanej



Mleko lekko podgrzać, w 1/4 szklanki rozpuścić drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki, i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce. Do pozostałego mleka dodać resztę cukru i masło i zagotować, a następnie wystudzić. 
Kiedy zaczyn urośnie, dodajemy go do mąki, razem z jajkami, i przestudzonym mlekiem. Ja stopniowo dodaję mąkę na początku 2 szklanki, a potem w miarę wyrabiania ciasta pozostałą część, może się okazać, że ciasto zabierze około 4-5 szklanek. Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie, u mnie to zajęło około 5 minut, a następnie odstawiamy w misce do wyrośnięcia na około godzinę. 
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na stolicy tworząc koło   i z każdej wykrawamy 8 trójkątów, na szerszą część nakładamy marmoladę i zwijamy do części węższej. Kładziemy na blaszce uprzednio posmarowanej olejem. Czekamy jeszcze około 15 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta, smarujemy roztrzepanym jajkiem,  i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni, przez około 10-15 minut.
Rogali powinny być od spodu  lekko brązowe, wtedy mamy pewność, że ciasto jest wypieczone. 

Smacznego.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz