Składniki:
- kotlety schabowe bez kości - 3 sztuki,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mleka,
- sól, pieprz do smaku,
- bułka tarta,
- dowolny tłuszcz do smażenia, ja użyłam oleju,
- 100 g sałaty insalatina,
- jogurtowy sos tzatziki z tego przepisu,
- świeży tymianek
Kotlety rozbijamy delikatnie tłuczkiem, ale nie zbyt cienko, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, a następnie wcieramy w mięso.
Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy mleko i razem mieszamy. Wlewamy olej na patelnię, musi być go więcej, tak aby zakryło połowę kotleta, podgrzewamy,aby uzyskał odpowiednio wysoka temperaturę, a następnie maczamy kotlety dokładnie w jajku, potem w bułce i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podczas smażenia dodatkowo nakłuwam kotlety widelcem.
Sałatę myjemy, rozrywamy na kawałki i polewamy jogurtowym sosem tzatziki.
To kotleta idealnie pasuje puree ziemniaczane z chrzanem, całość posypujemy świeżym tymiankiem.
Smacznego.
Tradycyjny polski obiad. W sam raz idealny na pomysł na obiad. Nic nie zmienic genialnej tradycyjnej polskiej kuchni w takim wydaniu az slinka cieknie. Chyba skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuń