http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 15 maja 2013

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 450-500 g mąki pszennej
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • bułka tarta
  • śliwki, na każdą drożdżówkę użyłam 3 śliwek  
  • bułka tarta
Przygotować zaczyn: wymieszać mleko z cukrem, drożdżami i 2 łyżkami maki, i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. 
W osobnej misce, wymieszać 300 g mąki z solą, roztrzepanymi jajkami, roztopionym masłem, i dokładnie wymieszać. Wlać zaczyn i wyrabiać ciasto, stopniowo dodawać resztę mąki. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki, obsypać ciasto mąką, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. 



Składniki na kruszonkę:
  • 2-3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  •  3-5 łyżki mąki
W misce pokruszyć palcami masło,dodać cukry i mąkę, wszystko razem kruszyć w palcach do połączenia składników, schować do lodówki, aby się kruszonką schłodziła.  

Kiedy ciasto wyrośnie, wyrywać z niego kulki wielkości pięści  dziecka, następnie spłaszczać w rekach, układać na blaszce. Kiedy bułeczki wyrosną, dnem szklanki spłaszczyć środek drożdżówki, posypać miejsce bułką tartą i położyć na niej śliwki. Brzegi drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem, a wierzch posypać kruszonką. 

Pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni. 

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz