- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 450-500 g mąki pszennej
- 60 g roztopionego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- bułka tarta
- śliwki, na każdą drożdżówkę użyłam 3 śliwek
- bułka tarta
Przygotować zaczyn: wymieszać mleko z cukrem, drożdżami i 2 łyżkami maki, i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
W osobnej misce, wymieszać 300 g mąki z solą, roztrzepanymi jajkami, roztopionym masłem, i dokładnie wymieszać. Wlać zaczyn i wyrabiać ciasto, stopniowo dodawać resztę mąki. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki, obsypać ciasto mąką, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Składniki na kruszonkę:
- 2-3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3-5 łyżki mąki
W misce pokruszyć palcami masło,dodać cukry i mąkę, wszystko razem kruszyć w palcach do połączenia składników, schować do lodówki, aby się kruszonką schłodziła.
Kiedy ciasto wyrośnie, wyrywać z niego kulki wielkości pięści dziecka, następnie spłaszczać w rekach, układać na blaszce. Kiedy bułeczki wyrosną, dnem szklanki spłaszczyć środek drożdżówki, posypać miejsce bułką tartą i położyć na niej śliwki. Brzegi drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem, a wierzch posypać kruszonką.
Pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz