http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 14 maja 2013

Kruche rogaliki

Są kruche i chrupiącej, jak powiedziała moja mama na jeden raz do ust, chyba dlatego zniknęły w ciągu kilku godzin.

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/4 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • dowolna  twarda marmolada, ja użyłam marmolady z cukinii



Na stolnicy wysypać mąkę, dodać suche składniki, posiekać drobno masło, dodać żółtka i śmietanę, wszystko razem wymieszać, zagnieść ciasto, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. 

Na drugi dzień podzielić ciasto na 3 części. Każdą część rozwałkować na 2 mm, wyciąć koło, a następnie każde koło podzielić na 8 części. Na grubszą część nakładamy marmoladę, a następnie zwijamy rogalik do części węższej. Tak przygotowane rogaliki pieczemy w temp. 190 stopni, przez około 15 minut. 
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego. 

2 komentarze:

  1. Witam
    Czy konieczne jest schłodzenie ciasta w lodówce??? Czy można skrócić czas wkładając do zamrażalki ??? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń