Są kruche i chrupiącej, jak powiedziała moja mama na jeden raz do ust, chyba dlatego zniknęły w ciągu kilku godzin.
Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 1/4 szklanka cukru pudru
- szczypta soli
- dowolna twarda marmolada, ja użyłam marmolady z cukinii
Na stolnicy wysypać mąkę, dodać suche składniki, posiekać drobno masło, dodać żółtka i śmietanę, wszystko razem wymieszać, zagnieść ciasto, a następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień podzielić ciasto na 3 części. Każdą część rozwałkować na 2 mm, wyciąć koło, a następnie każde koło podzielić na 8 części. Na grubszą część nakładamy marmoladę, a następnie zwijamy rogalik do części węższej. Tak przygotowane rogaliki pieczemy w temp. 190 stopni, przez około 15 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Witam
OdpowiedzUsuńCzy konieczne jest schłodzenie ciasta w lodówce??? Czy można skrócić czas wkładając do zamrażalki ??? pozdrawiam :)
można w zamrażarce.
Usuń