http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 15 grudnia 2013

Uszka z grzybami

Takie uszka robię tylko raz w roku właśnie na Święta Bożego Narodzenia. 


Składniki na farsz:
  • szklanka grzybów
  • 1 duża cebula
  • 5 dkg masła
  • sól, pieprz do smaku
Grzyby suszone płuczemy pod bieżącą woda, namaczamy na całą noc a na drugi dzień gotujemy około 1,5 godziny. Następnie odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa. 
Cebulę kroimy na drobna kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy jest już złocista dodajemy grzyby i wysmażamy farsz, aż do wyparowania resztek wody z grzybów. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 



Ciasto:
  • pół kg mąki
  • jajko
  • pół łyżeczki soli
  • szklanka dość ciepłej wody, 
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko i stopniowo wodę. Mąkę łączymy powoli z wodą, jeżeli jest taka potrzeba, tzn. ciasto jest za tęgie lub zostało jeszcze mąki nie wyrobionej z wodą,  należy jej jeszcze dodać. Ciasto wyrabiamy. Dzielimy na dwie części. Jedna wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką i  wykrawany krążki najlepiej kieliszkiem. Uszka sklejamy tak jak pierogi, a następnie łączymy ze sową dwa przeciwległe boki. Uszka gotujemy w osolonej wodzie max. 2 minuty, od wypłynięcia na powierzchnię. Ja już zrobiłam uszka  na Święta, więc gotowałam je krócej , następnie, ostudziłam i zamroziła. Tuż przed podaniem jeszcze raz wrzucę je na wrzątek.  





Smacznego.

1 komentarz: