http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 19 stycznia 2014

Dorsz pieczony na warzywach

Moja kolejna propozycja dania rybnego z warzywami, nie wiem dlaczego, ale bardzo lubię takie połączenia. Jest to też alternatywa dla ryb smażonych. 


Składniki :
  • 4 filety z dorsza
  • cukinia
  • 2 marchewki 
  • mały por
  • ząbek czosnku
  • masło
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz zwykły
  • świeży majeranek




Cukinie myjemy i kroimy w cienkie plastry, marchewkę kroimy w talarki, a pora w pół krążki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy pora, solimy go i dusimy około 3 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę, razem wszystko mieszamy i dusimy przez kolejne 2 minuty. Na samym końcu dodajemy cukinię, jeszcze raz delikatnie soli, dodajemy pieprz i mieszamy wszystko razem przez 2-3 minuty. Na końcu dodajemy ząbek czosnku, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę. 
Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, każdy filet solimy i posypujemy pieprzem cytrynowym. 
Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę warzyw, na nie układamy filety z dorsza, na wierch resztę warzyw. Na warzywa dajemy plasterki masła, i kładziemy świeże gałązki majeranku. 
Danie zapiekamy pod przykryciem w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 30 minut. 
Idealnie smakuje z pieczonymi ziemniakami. 


Smacznego. 
 

1 komentarz:

  1. Dziękuję za ten przepis , na stałe zagości w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń