http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 15 czerwca 2014

Sałatka ze szpinaku, mozzarelli, szynki szwarcwaldzkiej i truskawek

Prosta sałatka, szybka w przygotowaniu, z dodatkiem truskawek i sosu żurawinowego. Pychaaaa.

Składniki na 3 porcje:

  • 100 g szpinaku baby
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 czerwona cebula
  • kilka truskawek
  • sos balsamiczny na bazie octu o smaku żurawinowym



Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki a następnie podsmażamy na patelni, tak aby wytopił nam się tłuszcz z szynki. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby wchłoną nadmiar tłuszczu.
W misce układamy liście szpinaku, i układamy kolejno pokrojone drobno pomidory, mozzarellę, kawałki szynki, piórka cebuli. Na wierzch układamy truskawki. Szynka jest trochę słona a truskawki słodkie, całość się idealnie połączyła. 
Ja całość polałam octem balsamicznym o smaku żurawinowym, który idealnie komponował się z sałatką. 

Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz