http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 4 września 2014

Wytworny sos paprykowy

Lato i jesień to czas przetworów, i chociaż nie ma już miejsca na przetwory na moich półkach, to jeszcze mam dużo do zrobienie, a gdzie to ulokuję będę się martwić potem. Dzisiejsza moja propozycja to sos do mięsa, idealny do mięsa drobiowego i wieprzowego, często z niego korzystam w zimie, smakuje dobrze z ryżem lub makaronem. 

Składniki:

  • 20 dkg dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czerwone papryki
  • 2 bakłażany
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 25 dkg cukru
  • 250 ml octu winnego
  • 250 ml wytrawnego wina białego
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku


Dymkę i czosnek obieramy i dokładnie siekamy. Paprykę oczyszczamy z pestek i razem z bakłażanem kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy przecierem pomidorowym, octem winnym oraz winem. Dodajemy rozmaryn i dokładnie mieszamy. Gotujemy 35 minut na średnim ogniu, często mieszając. Doprawiamy sola i pieprzem. Przed włożeniem do słoików, wyciągam gałązki rozmarynu, a następnie pasteryzuję je około 20 minut.


Smacznego. 

4 komentarze:

  1. oh! tak! wygląda niesamowicie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super i to z bakłażanem. Na pewno pychotka. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji psiankowatej ;)

    OdpowiedzUsuń