Lato i jesień to czas przetworów, i chociaż nie ma już miejsca na przetwory na moich półkach, to jeszcze mam dużo do zrobienie, a gdzie to ulokuję będę się martwić potem. Dzisiejsza moja propozycja to sos do mięsa, idealny do mięsa drobiowego i wieprzowego, często z niego korzystam w zimie, smakuje dobrze z ryżem lub makaronem.
Składniki:
- 20 dkg dymki
- 2 ząbki czosnku
- 3 czerwone papryki
- 2 bakłażany
- 3 gałązki rozmarynu
- 25 dkg cukru
- 250 ml octu winnego
- 250 ml wytrawnego wina białego
- 150 ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
Dymkę i czosnek obieramy i dokładnie siekamy. Paprykę oczyszczamy z pestek i razem z bakłażanem kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy przecierem pomidorowym, octem winnym oraz winem. Dodajemy rozmaryn i dokładnie mieszamy. Gotujemy 35 minut na średnim ogniu, często mieszając. Doprawiamy sola i pieprzem. Przed włożeniem do słoików, wyciągam gałązki rozmarynu, a następnie pasteryzuję je około 20 minut.
Smacznego.
Smacznego.
oh! tak! wygląda niesamowicie pysznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńSuper i to z bakłażanem. Na pewno pychotka. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji psiankowatej ;)
OdpowiedzUsuń