http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 17 stycznia 2015

Ciasto z galaretką

Zapraszam na lekkie ciasto z owocami i galaretką, dopełnieniem jest masa orzechowa, c.d. z zeszytu mamy...

Składniki na biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • na koniec noża sody
Biała ubijamy na sztywno, następnie dodajemy na zmianę cukier i żółtka, aż powstanie gęsty kogel mogel. Na końcu dodajemy mąkę zmieszaną z przesianym kakaem i sodą, mieszamy to za pomocą łyżki, bardzo delikatnie. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. 
Ciasto piekłam w formie o wymiarach 26*35 cm, jeżeli użyjecie mniejszej to ciasto wyjdzie wyższe i jednocześnie cały placek będzie wyższy. 

Masa bakaliowa:
  • 500 g obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
  • 100 g rodzynek
  • słoiczek drylowanych wiśni
  • 2 galaretki malinowe
Syrop:
  • 1/2 szklanki cukru
  • niecała szklanka wody
Syrop zagotowujemy, wrzucamy do niego jabłka, delikatnie mieszamy i pozostawiamy tak na około 3 minuty, tak aby jabłka nam się nie rozpadły następnie odcedzamy je na sitku. 
Galaretki rozpuszczamy w 0,75 litra zagotowanej wody. Pozostawić do  ostudzenia. Gdy galaretka będzie się ścinać dodajemy do niej jabłka, rodzynki wcześniej sparzone wrzątkiem oraz wiśnie i dokładnie mieszamy. 




Krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • 150 g mielonych orzechów
  • pół szklanki wrzącego mleka
  • łyżka soku z cytryny
Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem i ostawiamy na kilka minut, a następnie odcedzamy na sitku. 
Połowę mleka gotujemy z cukrem zwykłym i waniliowym, drugą połowę mieszamy z budyniem i mąką pszenną, a następnie wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy, aby budyń zgęstniał, gdy się zagotuje ostawiamy w zimne miejsce. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy sparzone orzechy, a kolejno po łyżce budyniu. Wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników, na końcu dodajemy sok z cytryny. 
Ciasto smarujemy cienką warstwą kremu, następnie wylewamy tężejącą galaretkę z owocami. Całość wkładamy do lodówki, gdy galaretka całkowicie stężeje smarujemy pozostałą masą. Wierzch ozdabiamy kakaem. 

Smacznego. 










2 komentarze:

  1. ŚWIETNE CIACHO!! JA ZAPRASZAM NA TORCIK CZEKOLADOWY Z MASĄ WIŚNIOWĄ;POZDRAWIAM
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/01/jak-wykorzystac-wisnie-w-syropie-ciasto.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ te wszystkie warstwy musiały się ze sobą bajecznie komponować... Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń