http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 4 stycznia 2015

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

To danie co roku pojawia się na naszym stole Wigilijnym, przepis miałam dać przed Świętami, ale oczywiście zabrakło czasu. Dodaje teraz i mam nadzieję, że przyda się na następny rok. 


Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty, najlepiej takiej z marchewką
  • 3 cebule
  • 150 g grochu białego, może być perełka 
  • 150 g fasoli czerwonej
  • 20 - 30 g gotowanych grzybów, zmielonych
  • 2 szklanki wywaru z grzybów
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka liści laurowych
  • 50 g masła  

  • Dzień wcześniej  namaczamy groch i fasolę, każde w osobnym naczyniu. Przygotowanie kapusty zaczynamy  od ugotowana grochów, każdy osobno. Jeśli groch wchłoną dużo wody należy jej dolać, tak aby w trakcie nam się nie przypalił. Groch gotujemy na wolnym ogniu, cały czas sprawdzając ilość wody, nie musi jej być dużo, ważne, aby przykryła groch. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, tylko tyle by ją przykryć i stawiamy na ogniu, do wrzenia. Kiedy kapusta zacznie wrzeć sprawdzamy jej kwasowość, najlepiej jest sprawdzić jak kwaśna jest woda, ja zazwyczaj odlewam pierwszą wodę i ponownie zalewam nową w ten sposób zmniejszam kwasowość, ale nie pozbywam się jej całkowicie. Kapustę ponownie stawiamy na ogniu i zagotowujemy, kiedy zacznie się gotować dodajemy kilka listków laurowych i zmniejszamy ogień, co pewien czas mieszając. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na maśle na złoty kolor i dodajemy do kapusty. Kiedy woda zacznie wyparowywać z kapusty, jej brak uzupełniamy wywarem z grzybów, tak aby cały wywar wchłoną się w kapustę. Kiedy kapusta zmięknie, dodajemy zmielone grzyby oraz ugotowany groch razem z wodą i jeszcze gotujemy razem około 15 minut. Na końcu doprawiamy sola i pieprzem. Kapusta nie powinna mieć za dużo wody, powinna ona wyparować i zostać tyle, aby nam się nie przypaliła. Całość gotowałam około 1,5-2 godzin, lubię jak wszystko nabiera grzybowego aromatu, kapustę przygotowuje dziś na jutro. Im więcej grzybów tym ciemniejsza wychodzi kapusta i bardziej aromatyczna.  




Smacznego.

1 komentarz: