Kto powiedział, że śniadanie w weekend musi być proste i banalne, to dni, kiedy większość z nas ma wolne, więc można przygotować śniadanie, które zajmie nam trochę więcej czasu, ale nagrodzi za to swoim smakiem. Produkty nie są wyszukane, na pewno znajdą się w każdym domu. Jest też bardzo sycące, zapraszam.
Składniki na dwie porcje:
- 2 kromki z weki, krojone skośnie i troszkę grubiej niż tradycyjnie, może być też inne dowolne pieczywo
- 2 jajka
- szczypiorek
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
Pasta pomidorowa:
- 1 mała cebula
- łyżeczka masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory lub tak jak w moim przypadku domowy przecier pomidorowy około 300 ml, moga być też pomidory z puszki, nie używajcie przecieru ze sklepu
- łyżka zmieszanych ziół: płatki suszonych pomidorów, bazylia, oregano,
- 1/4 łyżeczki chilli, lub niewielki kawałek świeżego
Wekę opiekamy na patelni lub w piekarniku, tak, aby stała się lekko brązowa i chrupiąca. Szczypiorek drobno kroimy.
Cebulę drobno kroimy w kostkę, podobnie czosnek, wszystko wrzucamy na patelnie, dodajemy masło, i smażymy na złoty kolor. Kiedy cebula zmięknie dodajemy pomidory obrane ze skórki lub przecier pomidorowy, zioła i chilli. Wszystko dusimy około 15 minut, tak, aby pasta nam zgęstniała. Na końcu dodajemy sól, pieprz, sprawdzamy smak, pasta powinna być lekko słodka, a nie kwaśna, to oczywiście zależy od naszych, pomidorów. Jeżeli jest za kwaśna to dodajecie cukier, sprawdzając cały czas smak.
Olej rozgrzewamy najlepiej w garnku, nie musi być on duży, może być mały, ważne, aby ojeju było na wysokość około 2-3 cm. Na dobrze rozgrzany olej wbijamy jajko i smażymy około minuty, aż się zetnie, białko może troszkę zbrązowieć od spodu.
Na grzanki dajemy ciepłą pastę pomidorowa,na nią jajka, posypujemy je sola i pieprzem oraz szczypiorkiem.
Smacznego.
Bardzo fajna propozycja :) Zapraszam do udziału w kanapkowej akcji :)
OdpowiedzUsuń