Składniki na 3-4 porcje:
- szklanka ryżu
- 4 łyżeczki curry
- 2 filety z kurczaka około 600 g
- pół marchewki
- kawałek selera, ma być go mniej więcej tyle samo co marchewki po pokrojeniu w paski
- 4 cm białej części pora
- papryka czerwona
- pół szklanki zielonego groszku
- cebula mała
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego, ewentualnie wody
- sól, pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki śmietany 30%
- dodatkowo natka pietruszki lub kolendra
Najpierw gotujemy ryż, do wody dodajemy sól i 2 łyżeczki curry, kiedy woda się zagotuje wsypujemy ryż i gotujemy do miękkości, nie za długo, ja zawsze dodajemy dużo więcej wody, nie gotuje w proporcji 2:1 tylko większej.
Kurczaka kroimy w paski, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kurczaka, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek również pokrojony drobno, posypujemy 2 łyżeczkami curry i smażymy. Kiedy kurczak się już usmaży, dodajemy marchewkę, selera, pora i paprykę wszystko pokrojone w paski. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ostrą paprykę i dusimy około 15 minut, warzywa powinny zmięknąć, a woda troszkę wyparować. Na końcu dodajemy groszek i dusimy jeszcze 4-5 minut. Wszystko dusimy na małym ogniu. Całość sprawdzamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę i wszystko mieszamy. Zagotowujemy i wyłączamy.
Podajemy z gorącym ryżem, można razem wymieszać, całość posypać natką lub kolendrą, ja niestety zapomniałam.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz