http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 5 lutego 2015

Kurczak w curry z warzywami i ryżem

Zapraszam Was na pyszne danie z kurczakiem i ryżem, dla tych którzy lubią curry.

Składniki na 3-4 porcje:
  • szklanka ryżu
  • 4 łyżeczki curry
  • 2 filety z kurczaka około 600 g
  • pół marchewki
  • kawałek selera, ma być go mniej więcej tyle samo co marchewki po pokrojeniu w paski 
  • 4 cm białej części pora
  • papryka czerwona
  • pół szklanki zielonego groszku
  • cebula mała
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego, ewentualnie wody
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • dodatkowo natka pietruszki lub kolendra



Najpierw gotujemy ryż, do wody dodajemy sól i 2 łyżeczki curry, kiedy woda się zagotuje wsypujemy ryż i gotujemy do miękkości, nie za długo, ja zawsze dodajemy dużo więcej wody, nie gotuje w proporcji 2:1 tylko większej. 
Kurczaka kroimy w paski, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kurczaka, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek również pokrojony drobno, posypujemy 2 łyżeczkami curry i smażymy. Kiedy kurczak się już  usmaży, dodajemy marchewkę, selera, pora i paprykę wszystko pokrojone w paski. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ostrą paprykę i dusimy około 15 minut, warzywa powinny zmięknąć, a woda troszkę wyparować. Na końcu dodajemy groszek i dusimy jeszcze 4-5 minut. Wszystko dusimy na małym ogniu. Całość sprawdzamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę i wszystko mieszamy. Zagotowujemy i wyłączamy. 
Podajemy z gorącym ryżem, można razem wymieszać, całość posypać natką lub kolendrą, ja niestety zapomniałam.  



Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz