Składniki na 2 porcje:
- 150 g świeżego szpinaku
- 150 g łososia
- 8 pomidorków śliwkowych
- 4 gniazdka makaronu tagliatelle
- 3 ząbki czosnku
- 25 g masła
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
- pieprz cytrynowy
- łyżka oliwy
Wodę na makaron zagotowujemy z łyżeczką soli, makaron gotuje y wg przepisu, lub al dente, zależy od tego jak lubicie.
Łososia posypujemy solą, pieprzem cytrynowym, rozgrzewamy oliwę i smażymy z obu stron, aż będzie miękki około 5-7 minut.
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie czosnek i smażymy około 1 minuty, następnie dodajemy świeży szpinak, delikatni go solimy i wszystko dusimy, dopóki szpinak nie zmniejszy swojej objętości. dodajemy pomidorki pokrojone na 4 części, dokładnie mieszamy, wlewamy śmietankę, ponownie dokładnie mieszamy, czekamy aż "pyrknie", wyłączamy, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron mieszamy ze szpinakiem i pomidorkami na wierzch układamy rozkruszonego w rękach łososia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz