http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 6 lutego 2015

Makaron, szpinak, łosoś i pomidorki śliwkowe

Szybkie danie z makaronem, całość przygotowania  zajmuje tyle czasu, ile gotujemy makaron.

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 150 g łososia 
  • 8 pomidorków śliwkowych
  • 4 gniazdka makaronu tagliatelle
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30% 
  • pieprz cytrynowy
  • łyżka oliwy


Wodę na makaron zagotowujemy z łyżeczką soli, makaron gotuje y wg przepisu, lub al dente, zależy od tego jak lubicie.
Łososia posypujemy solą, pieprzem cytrynowym, rozgrzewamy oliwę i smażymy z obu stron, aż będzie miękki około 5-7 minut. 
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie czosnek i smażymy około 1 minuty, następnie dodajemy świeży szpinak, delikatni go solimy  i wszystko dusimy, dopóki szpinak nie zmniejszy swojej objętości. dodajemy pomidorki pokrojone na 4 części, dokładnie mieszamy, wlewamy śmietankę, ponownie dokładnie mieszamy, czekamy aż "pyrknie", wyłączamy, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron mieszamy ze szpinakiem i pomidorkami na wierzch układamy rozkruszonego w rękach łososia. 




Smacznego.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz