Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 5 łyżek cukru pudru
- 250 g masła
- 125 g śmietany 18%
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i masło, i dokładnie rozcieramy go palcami, az połączy się z mąką. Na końcu dodajemy śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 6 h. Jeśli nie macie czasu na tak długie przygotowanie ciasto możecie skorzystać z tego przepisu. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, na taka wielkość jakiej formy będziemy używać, moja była o wymiarach 26*35 cm. Ciasto jeszcze raz wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. po tym czasie przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut w temp. 200 stopni.
Krem 1:
- 750 ml szklanki mleka
- 50 g masła
- cukier waniliowy
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
500 ml mleka mieszamy z cukrami i zagotowujemy. Pozostałą część mieszamy z żółtkami i mąkami, bardzo dokładnie najlepiej za pomocą miksera. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko i dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek, a powstał gładki budyń, czekamy, aż się ponownie zagotuje i odstawiamy do wystudzenia.
Kiedy masa ostudzi się wylewamy ją na placek.
Krem 2:
- 500 g śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru
- 10 g żelatyny
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i odstawiam na 10 minut. Następnie podgrzewamy w rondelku z dodatkiem 2 łyżek wody i mieszamy, aż się rozpuści. Przelewamy do kubka i czekamy aż się przestudzi. Schłodzoną śmietankę miksujemy na gęsty krem, na końcu dodajemy po łyżce cukru pudru, a potem płynną żelatynę, pomału wlewając.
Krem nakładamy na masę budyniową i przykrywamy 2 plackiem. Ciasto chowamy w zimne miejsce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz