http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 7 lutego 2015

Kremówka wersja druga

Na moim blogu jest już jedna wersja kremówki, z kremem budyniowym , dzisiaj przedstawiam Wam wersję z dwoma kremami, przepis podglądnęłam na  Kwestii Smaku.


Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 250 g masła
  • 125 g śmietany 18%

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i masło, i dokładnie rozcieramy go palcami, az połączy się z mąką. Na końcu dodajemy śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 6 h. Jeśli nie macie czasu na tak długie przygotowanie ciasto możecie skorzystać z tego przepisu. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, na taka wielkość jakiej formy będziemy używać, moja była o wymiarach 26*35 cm. Ciasto jeszcze raz wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. po tym czasie przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut w temp. 200 stopni. 

Krem 1:
  • 750 ml szklanki mleka
  • 50 g masła
  • cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

500 ml mleka mieszamy z cukrami i zagotowujemy. Pozostałą część mieszamy z żółtkami i mąkami, bardzo dokładnie najlepiej za pomocą miksera. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko i dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek, a powstał gładki budyń, czekamy, aż się ponownie zagotuje i odstawiamy do wystudzenia. 
Kiedy masa ostudzi się wylewamy ją na placek. 




Krem 2:
  • 500 g śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru
  • 10 g żelatyny

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i odstawiam na 10 minut. Następnie podgrzewamy w rondelku z dodatkiem 2 łyżek wody i mieszamy, aż się rozpuści. Przelewamy do kubka i czekamy aż się przestudzi. Schłodzoną śmietankę miksujemy na gęsty krem, na końcu dodajemy po łyżce cukru pudru, a potem płynną żelatynę, pomału wlewając.  

Krem nakładamy na masę budyniową i przykrywamy 2 plackiem. Ciasto chowamy w zimne miejsce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 



Smacznego.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza