Szybki przepis na filet z kurczaka, dobrze się sprawdza do chleba, ale również można go dodać do sałatki. Bardzo wyczuwalny smak ziół, szczególnie szałwii i kminu rzymskiego.
- podwójny filet z kurczaka
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka suszonej szałwii
- kmin rzymski szczypta, można to trochę rozgnieść
- 1/4 łyżeczki pieprzu białego
- płaska łyżeczka rozgniecionej kolendry
- 2 łyżki oleju
Wszystkie przyprawy mieszamy razem, kmin i gorczycę możemy rozgnieść w moździerzu, wtedy ich aromat będzie większy, jeśli jednak nie chcecie bardzo aromatycznego fileta, nie rozgniatajcie ziół. Dodajemy olej, dokładnie wszystko mieszamy. Fileta myjemy, a następnie dokładnie nacieramy marynatą, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień fileta dokładnie związujemy, mocno sznurkiem, żeby powstała beczułka, taka mała szynka. Wkładamy do folii do pieczenia, i pieczemy w temp. 175 stopni, około 50 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz