http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 8 lutego 2015

Mocno ziołowy filet z kurczaka

Szybki przepis na filet z kurczaka, dobrze się sprawdza do chleba, ale również można go dodać do sałatki. Bardzo wyczuwalny smak ziół, szczególnie szałwii i  kminu rzymskiego. 

Składniki:
  • podwójny filet z kurczaka
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka suszonej szałwii
  • kmin rzymski szczypta, można to trochę rozgnieść
  • 1/4 łyżeczki pieprzu białego
  • płaska łyżeczka rozgniecionej kolendry
  • 2 łyżki oleju




Wszystkie przyprawy mieszamy razem, kmin i gorczycę możemy rozgnieść w moździerzu, wtedy ich aromat będzie większy, jeśli jednak nie chcecie bardzo aromatycznego fileta, nie rozgniatajcie ziół. Dodajemy olej, dokładnie wszystko mieszamy. Fileta myjemy, a następnie dokładnie nacieramy marynatą, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 
Na drugi dzień fileta dokładnie związujemy, mocno sznurkiem, żeby powstała beczułka, taka mała szynka. Wkładamy do folii do pieczenia, i pieczemy w temp. 175 stopni, około 50 minut.   





Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz