Dzisiaj moja propozycja na pizzę z jajkiem, przepis znalazłam w jednej z gazet, dodałam swoje ciasto, sos na pizzę i wyszło pysznie. Szczególnie polecana, dla tych co lubią szpinak.
- ciasto, może być z tego przepisu
- 150 g szpinaku może być świeży lub mrożony, jeżeli mrożony to ważne, aby to były liście
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietanki 18%
- łyżka masła
- kilka plastrów szynki prosciutto
- kulka mozzarelli
- 2 jajka
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie szpinak. Jeżeli jest mrożony to dusimy go tak długo, aż nadmiar wody wyparuje i pozostanie sam szpinak. Na końcu dodajemy śmietanę, doprawiamy solą.
Sos paprykowo - pomidorowy:
- pół papryki czerwonej
- 300 ml przecieru pomidorowego domowego
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- zioła typu bazylia, oregano
- sól, pieprz do smaku
Oczywiście zamiast tego sosu możecie użyć innego.
Cebulę i czosnek kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy paprykę też pokrojoną w kostkę. Kiedy papryka zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy i wszystko razem dusimy przez około 10 minut, następnie blenderujemy i nadal dusimy, aż do czasu kiedy sos zgęstnieje. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy też szczyptę ziół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz