http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 22 lutego 2015

Nugat z mlekiem w proszku

Składniki:

  • 2 wafle
  • 3 opakowania herbatników po 100 g, użyłam zwykłych i kakaowych 
  • pół szklanki siekanych orzechów
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • masło 250 g
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy






Mleko, cukier zwykły i waniliowy ogrzewamy do momentu rozpuszczenia i połączenia składników. Następnie dodajemy kakao, mleko w proszku, mieszamy do czasu, aż "pyrknie". Ściągany z ognia, dodajemy pokruszone drobno herbatniki, orzechy i płatki owsiane. Gdy masa przestygnie, ale nie będzie zbyt zimna wylewamy ją na wafel, przykrywając drugim. Wafle zawijamy w folię aluminiowa i możemy delikatnie przykryć czymś cięższym aby wafle połączyły się z masą, Nie należy wafli przyciskać zbyt długo, bo wtedy za bardzo zmiękną, najlepiej po godzinie sprawdzić, przechowywać w chłodnym miejscu.      





Smacznego. 

1 komentarz: