Polecam Wam zielony twarożek do chleba, jest pyszny ze świeżym chrupiącym chlebkiem, z dodatkiem pomidora. U mnie bardzo często gości na stole.
Składniki:
- ser biały półtłusty około 250 g
- 4-5 łyżek mleka
- sól
- szczypiorek
- koperek
- 4 rzodkiewki
- mała czerwona cebula
- 1/4 zielonego ogórka
Ser biały mieszamy z mlekiem i doprawiamy solą. Jeśli ser będzie za gęsty należy mleka dodać więcej, to w dużej mierze zależy od jakości sera. Rzodkiewkę i ogórek ścieramy na tarku na grubym oczku. Jeżeli twarożek ma pozostać w lodówce na kilka godzin to proponuje zrezygnować z ogórka, gdyż wtedy puści sok i twarożek będzie bardzo wodnisty. Szczypiorek i koperek drobno siekamy, a cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego.
samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńps. Zapraszam na konkurs! :)