http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 26 czerwca 2013

Szaszłyki z kurczaka w orientalnej marynacie z grillowanymi warzywami

Lubię przyrządzać takie szaszłyki z fileta z kurczaka, mięso jest delikatne i soczyste, zwłaszcza kiedy odpowiednio długo poleży w marynacie.

Składniki na marynatę:

  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka curry
  • szczypta kurkumy
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • dwie szczypty suszonego lubczyku
  • łyżka oliwy 
  • łyżeczka ziół dalmatyńskich
  • przeciśnięty ząbek czosnku



Składniki na szaszłyki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 12 średnich pieczarek
  • 3 świeże gałązki rozmarynu
  • patyczki do szaszłyków
Filety myjemy i kroimy na małe kawałki, przypominające kwadraty. Do pokrojonego kurczaka dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Cebulę kroimy w grube plastry, nakładamy na patyczki filety z kurczaka, po 1 plasterku cebuli i 2-3 pieczarki. Gotowe szaszłyki układamy na grillu,  na wierzch układamy gałązki rozmarynu. Całość grillujemy około 20 - 30 minut. Takie szaszłyki najlepiej smakują z grillowanymi warzywami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz