http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 3 października 2014

Marchewkowe rureczki bez cukru

Ciasteczka z mojego dzieciństwa, bez cukru, ale szczegół tkwi w prostocie. Szybko zniknęły w naszym domu.   

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 150 g marchewki
  • powidło śliwkowe
  • opcjonalnie cukier puder do posypania


Marchewkę, czyścimy, obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach. Mąkę mieszamy z marchewką i margaryną, wszystko razem siekamy i zagniatamy ciasto. Chłodzimy chwilę w lodówce, około 15 minut. 
Ciasto dzielimy na 3 porcje. Rozwałkowujemy pierwszą na grubość 3-4 minimetrów i wykrawamy kwadraty o długości 3 cm. Kwadraty cieniutko smarujemy powidłem i zwijamy po przekątnej ruloniki. 
Pieczemy w temp. 175 stopni, przez około 20-25 minut. 
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są na drugi dzień. 



Smacznego. 

3 komentarze: