Takie drożdżówki, wbrew pozorom nie przygotowuje się długo, są smaczne, idealne na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły, jak również do porannej kawy.
Składniki:
- szklanka mleka
- 30 g drożdży
- 3 szklanki mąki + 2 łyżki
- 2 jajka
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 5 łyżek cukru
- 50 g masła
Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby zaczyn nam wyrósł,na około 15-20 minut. W tym czasie miksujemy jajka i żółtka z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem, na gęstą masę, masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy szklankę mąki, masę jajeczną i zaczyn i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę, oraz masło i dokładnie wyrabiamy ciasto, tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza a ciasto zacznie nam odchodzić od ręki. Ciasto posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło na około 40-45 minut.
Ser:
- 600 g sera półtłustego
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 4 łyżeczki cukru
- aromat waniliowy kilka kropel
Ser dokładnie rozgniatamy widelcem, możemy tez przepuścić go przez maszynkę, jeżeli chcecie użyć sera wiaderkowego, to polecam firmy Piątnica. Jajka sparzamy wrzątkiem, żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do sera, następnie cukru i aromat i dokładnie mieszamy ze sobą.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 porcje, podobnie ser. Ciasto podsypujemy mąką na stolnicy i rozwałkowujemy na prostokąt, na grubość około 3 mm. Na całości rozsmarowujemy ser, a następnie, od dłuższej strony ciasto zwijamy w rulon i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nacinamy delikatnie nożem tak, aby powstały podłużne drożdżówki, nie trzeba ich nacinać do końca, jedynie nacisnąć. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem.
Drożdżówki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem. Drożdżówki pieczemy w temp. 200 stopni przez 12-15 minut, powinny zarumienić się od góry i od dołu.
Lukier:
- 4 łyżki soku z cytryny
- 6-7 łyżek cukru pudru
Sok z cytryny miksujemy na gęsty lukier z cukrem pudrem, jeżeli jest za rzadki, dodajemy jeszcze więcej cukru. Lekko ostudzone drożdżówki rozdzielamy i smarujemy lukrem.
Smacznego.
Bardzo lubię domowe drożdżówki, najlepsze do kawki :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń