http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 17 marca 2015

Maślana drożdżówka

Maślana drożdżówka, najlepsza z kubkiem mleka i dżemem.

Składniki:
  • 200 ml mleka
  • 35 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2,5 - 3 szklanki mąki
  • aromat pomarańczowy, można pominąć
  • 3 jajka + 1 do posmarowania
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • sezam do posypania



Mleko podgrzewamy, do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy zaczyń do wyrośnięcia na około 10-15 minut. 
Jajka ubijamy z cukrami na gęstą masę. Masło roztapiamy. 
Do miski dodajemy połowę mąki, wlewamy zaczyn i jajka i delikatnie wszystko mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę mąki i masło, parę kropel aromatu i wyrabiamy ciasto ręką około 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. 
Następnie wyciągamy ciasto z miski, przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem, i znowu czekamy, aż podrośnie około 20-30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, przed włożeniem drożdżówki smarujemy ją roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 25-30 minut, do suchego patyczka. 

Smacznego. 

2 komentarze: