http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 11 listopada 2015

Sernik z karmelizowana gruszką

Dzisiaj przepis na niezawodny sernik, ciasto nigdy nie opada, zawsze wychodzi pyszne. Zazwyczaj go robię z brzoskwiniami tak jak jest w oryginalnym przepisie u Doroty, dzisiaj zrobiłam bardziej jesienno - zimową wersję, można go też śmiało przygotować na nadchodzące Święta. 

Składniki ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukier puder, żółtka i masło. Masło rozkruszyć palcami łącząc z mąką, a następnie zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce min. 2 h, lub do zamrażarki, ciasto powinno stwardnieć. 

Ser:
  • 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie
  • szklanka cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 125 g masła
Ser najlepiej półtłusty zmielić dwukrotnie, chociaż są też takie ser,gdzie wystarczy raz zmielić i otrzymujemy gładki twaróg. Masło ucieramy dokładnie mikserem, stopniowo dodajemy cukier puder i miksujemy tak długo, aż połączy się z masłem. Następnie wsypujemy cukier wanilinowy. Po kolei wbijamy jajka, aż połączą się z masą. Na końcu dodajemy partiami ser i budyń. Ser wychodzi gęsty, taki ma być.



Dodatkowo:
  • 3 gruszki
  • 2 łyżki masła
  • łyżka korzennej przyprawy np. do pierników
  • kilka goździków
  • 5 białek 
  • 3/4 szklanki cukru

Gruszki obieramy, kroimy w plastry, układamy na patelni na rozgrzane masło, dodajemy przyprawę i goździki i karmelizujemy około 5-7 minut. To zależy też od rodzaju gruszek. Najlepsze są twarde, bo te miękkie szybko nam się rozwalą i zrobi się z nich marmolada. 


Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Połowę ścieramy na tarce na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Można go lekko docisnąć palcami. Na ciasto kładziemy ser i równomiernie rozsmarowujemy. Tak jak pisałam ser jest gęsty, ale dzięki temu sernik nie opadnie, będzie równiutki i delikatnie wilgotny. Wbrew pozorom nie wychodzi suchy. 
Na ser układamy gruszki.
Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie stopniowo po łyżce dodajemy cukier i dokładnie miksujemy, aż powstanie lśniąca masa. Gotową pianę wykładamy na gruszki,  a na nią ścieramy drugą połówkę ciasta. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około 50-60 minut. Chłodzimy w lekko otworzonym piekarniku, a następnie w lodówce. Najlepiej smakuje dokładnie schłodzony,przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

* użyłam blachy 26*35 cm

Smacznego.  

1 komentarz: