http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 26 listopada 2015

Snickers

To ciasto rozpoczyna serię przepisów świątecznych. Postanowiłam wykorzystać przepisy z zeszytów mojej mamy, te, które wydają mi się najbardziej ciekawe. Dzisiaj przepis na ciasto snickers, z orzechami i smażonym serem. 

Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki śmietany
Mąkę przesiewamy dodajemy sodę, cukier puder i pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jeden placek  pieczemy w temp. 175 stopni przez około 15 minut, na złoty kolor. Na drugi placek dajemy wkładkę orzechową.  

Wkładka orzechowa:
  • 250 g pokrojonych orzechów
  • 120 g masła
  • 120 g cukru zwykłego
  • 2 łyżki miodu
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier,miód i orzechy i wszystko podsmażamy, wylewamy na ciasto i pieczemy w temp. 175 stopni, również przez około 15 minut, na złoty kolor. 

Placki po wyciągnięciu z pieca są miękkie, w miarę jak stygną twardnieją, za sprawą zawartego w nim miodu. Należy uważać, aby podczas przenoszenia się nie połamały.  



Ser:
  •  600 g zmielonego sera
  • 2 jajka
  • szklanka cukru zwykłego
  • kilka kropel olejku cytrynowego
  • 3 łyżki masła
  • budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki mleka
Ser przekładamy do garnka, dodajemy masło, jajka, cukier, aromat i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, pojawienia się baniek, cały czas mieszając, żeby ser się nam nie przypalił. Następnie dodajemy budyń rozpuszczony w mleku. Mieszamy z  z serem i zagotowujemy. Ser pod wpływem ciepła i budyniu powinien lekko stężeć. Gorącym ser wylewamy na ciasto z orzechami, przykrywamy drugim plackiem. Placki pod wpływem sera powinny zmięknąć, ale muszą leżeć w lodówce minimum 12 godzin, ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach, wtedy jest najbardziej wilgotne. Wierzch dowolnie dekorujemy. 




Smacznego. 

  

4 komentarze: